duminică, ianuarie 31

Capitalismul - evadarea din socialism

Unde suntem dupa 20 de ani de democratie?

Intrebati-l pe Alexandru Solomon ! Poate v-ar spune ca este o intrebare grea sau poate-ar spune “Nu ştiu unde suntem faţă de unde ne-am imaginat că vom fi...”

Dintr-un interviu despre cum “Filmul a schimbat imaginea Romaniei”, am aflat cine sunt considerati primii capitalisti de la '89 incoace. Si fara niciun fel de ironie, surpriza a fost grozava! Chiar a meritat tot efortul meu, de a incerca o traducere mioapa pentru documentarul Capitalism-reteta noastra secreta (doamne-ajuta sa nu ma-nsel, in momentul de fata nu exista subtitrare).

Ok.

Tin sa va anunt, in cazul in care curiosii ar fi tentati sa-l caute pe Google, sa nu aveti un soc in a afla ca e un film romanesc (la frigu' de afara ar fi chiar pacat). Uimirea a fost si mai mare cand am aflat ca de ziua nationala, un film despre istoria Romaniei, cu romani, despre romani, care-ti vorbeste fara perdea, a fost difuzat intai in Franta.

Dar e-n regula, pot face fata!

In schimb, de ceva vreme, observand si teatrul politic din toamna aceasta, imi pun intrebarea daca Ceausescu nu se-nvarte in mormant cand conducatorii actuali distrug tot ce-a construit el?

Ironica viata, mai devreme sau mai tarziu iti va da raspunsul. Iar documentarul a venit odata cu el, Nicu Ceausescu, face o calatorie la 20 de ani dupa caderea sa. Cum e primit, ce vede-n Bucurestiul din 2009 si concluzia de sfarsit a calatoriei sale, o veti gasi cu un alt search pe Google.

Ma intriga pana la cresterea tensiunii, cum poate veni cineva, razand, sa zica "M-am distrat foarte bine anii astia. Si mi-a placut: ???!!!!! Domnule Patriciu, jos palaria pentru afirmatie! Aproape va consider un domn.

Filmul are o nota de sinceritate dezarmanta. Am facut un exercitiu de exprimare, s-am picat deplorabil. Desi, am prins socialismul in fasa, nu sunt capabila sa disting individualismul de colectivism. Capitalismul, ar cere, chiar ar trebui sa implore, renuntarea la principiul dinte pentru dinte. Iar eu, ma aflu inca in stadiul de carcotasa si de un Hagi Tudose modern, care munceste pentru prosperitatea familiei ei si nu pentru prosperitatea intregii tarii.

Tot din interviul mai sus amintit, mi-ar place sa citez un paragraf, ca si concluzie: "Daca ne conduc urmasii celor care ne-au condus inainte de 1989 este tot greseala noastra. In fond, oferta de oameni la nivel politic este rezultatul societatii romanesti. Oamenii care ajung acolo trebuie sa aiba un anume profil. Nu ajunge acolo oricine - nici la nivel de primar, nici la nivel de parlamentar. Ei ajung pe baza unui sistem de relatii instituit de societatea romaneasca. Nu ne-a parasutat nimeni o clasa politica in Romania."

0 au avut ceva de zis:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons