duminică, ianuarie 31

Capitalismul - evadarea din socialism

Unde suntem dupa 20 de ani de democratie?

Intrebati-l pe Alexandru Solomon ! Poate v-ar spune ca este o intrebare grea sau poate-ar spune “Nu ştiu unde suntem faţă de unde ne-am imaginat că vom fi...”

Dintr-un interviu despre cum “Filmul a schimbat imaginea Romaniei”, am aflat cine sunt considerati primii capitalisti de la '89 incoace. Si fara niciun fel de ironie, surpriza a fost grozava! Chiar a meritat tot efortul meu, de a incerca o traducere mioapa pentru documentarul Capitalism-reteta noastra secreta (doamne-ajuta sa nu ma-nsel, in momentul de fata nu exista subtitrare).

Ok.

Tin sa va anunt, in cazul in care curiosii ar fi tentati sa-l caute pe Google, sa nu aveti un soc in a afla ca e un film romanesc (la frigu' de afara ar fi chiar pacat). Uimirea a fost si mai mare cand am aflat ca de ziua nationala, un film despre istoria Romaniei, cu romani, despre romani, care-ti vorbeste fara perdea, a fost difuzat intai in Franta.

Dar e-n regula, pot face fata!

In schimb, de ceva vreme, observand si teatrul politic din toamna aceasta, imi pun intrebarea daca Ceausescu nu se-nvarte in mormant cand conducatorii actuali distrug tot ce-a construit el?

Ironica viata, mai devreme sau mai tarziu iti va da raspunsul. Iar documentarul a venit odata cu el, Nicu Ceausescu, face o calatorie la 20 de ani dupa caderea sa. Cum e primit, ce vede-n Bucurestiul din 2009 si concluzia de sfarsit a calatoriei sale, o veti gasi cu un alt search pe Google.

Ma intriga pana la cresterea tensiunii, cum poate veni cineva, razand, sa zica "M-am distrat foarte bine anii astia. Si mi-a placut: ???!!!!! Domnule Patriciu, jos palaria pentru afirmatie! Aproape va consider un domn.

Filmul are o nota de sinceritate dezarmanta. Am facut un exercitiu de exprimare, s-am picat deplorabil. Desi, am prins socialismul in fasa, nu sunt capabila sa disting individualismul de colectivism. Capitalismul, ar cere, chiar ar trebui sa implore, renuntarea la principiul dinte pentru dinte. Iar eu, ma aflu inca in stadiul de carcotasa si de un Hagi Tudose modern, care munceste pentru prosperitatea familiei ei si nu pentru prosperitatea intregii tarii.

Tot din interviul mai sus amintit, mi-ar place sa citez un paragraf, ca si concluzie: "Daca ne conduc urmasii celor care ne-au condus inainte de 1989 este tot greseala noastra. In fond, oferta de oameni la nivel politic este rezultatul societatii romanesti. Oamenii care ajung acolo trebuie sa aiba un anume profil. Nu ajunge acolo oricine - nici la nivel de primar, nici la nivel de parlamentar. Ei ajung pe baza unui sistem de relatii instituit de societatea romaneasca. Nu ne-a parasutat nimeni o clasa politica in Romania."

duminică, ianuarie 10

Recunoaste-ti locul

Zona cunoscuta prin anii 1900 sub denumirea de Esplanada Elisabeta si inclusa din 2004 pe lista Monumentelor Istorice, astazi o numim .... ???





Sin ... nada

M-am regasit in cuvintele dintr-un film : "Stiu de ce trebuie sa faci calatoria asta ... dar inca nu stiu de ce trebuie sa o fac si eu!"

Cumva, descriu ceva foarte bine, dar nu stiu inca ce anume descriu. Mi-au placut si atat!!!

Sa avem o zi optimista!!!

marți, ianuarie 5

A doua cladire din Iasi

Pare un joc dragut, iar multi prieteni sunt incantati de el. Ma bucura nespus de mult. E corect ca, ar fi oaresce discriminare pentru cei din afara Iasiului, acestora le este aproape imposibil sa participe la joc ... dar nu-i nicio problema, in scurt timp toti vor avea aceeasi sansa.
Mult succes in recunoasterea cladirii!

luni, ianuarie 4

Recunoaste locul

In seara asta, am o alta fotografie pentru voi decupata din filele unei carti vechi.
Imaginea am denumit-o : In amintirea Iasiului de odinioara
Dupa ce veti recunoaste locul, strada ... va veti mira cat de mult s-a putut schimba totul.



Ma gandesc sa acord ceva pentru efortul vostru ... e-n plan ideea asta ;)

O seara misto si mult succes!

duminică, ianuarie 3

Recunoaste cladirea

Multumita lui Geocer, mi-am propus ca anul acesta sa jucam cateva joculete. Vom incepe prin recunoasterea cladirilor, strazilor, monumentelor Iasiului vechi.

Pontul pentru aceasta fotografie: cladirea inca mai exista si-n 2010.


Mult succes!

sâmbătă, ianuarie 2

Cu pasi marunti ...

La trecerea dintre ani, mi s-a pus o intrebare: "Ce planuri am pentru 2010?" Mi-au trebuit cateva secunde in care m-am gandit ce raspuns sa dau. Am raspuns sec: "de anul asta nu-mi mai fac planuri ... "

Dar, am mintit. De obicei, inceperea unui nou an, inseamna un nou inceput, o noua sansa, alte oportunitati. Pentru mine, a fost altfel. O zi de joi plina si agitata, o seara petrecuta cu prietenii si o vineri ce-am dormit-o. Nici urma de un nou inceput, de un an nou, ci doar aceeasi saptamana, acelasi fir al vietii.

Si gandindu-ma la toate astea, mi-am amintit o poezie ...



A XI-a poruncă

Ascultă, priveşte şi taci!…
Ascultă, să-nveţi să vorbeşti,
Priveşte, să-nveţi să clădeşti.
Şi taci, să-nţelegi ce să faci…
Ascultă, priveşte şi taci!

Când simţi că păcatul te paşte
Şi glasul Sirenei te fură,
Tu pune-ţi lacăt la gură
Şi-mploră doar sfintele moaşte -
Când simţi că păcatul te paşte!…

Când simţi că duşmanul te-nvinge,
Smulgându-ţi din suflet credinţa,
Aşteaptă-ţi tăcut biruinţa
Şi candela minţii nu-ţi stinge -
Când simţi că duşmanul te-nvinge!

Când braţele-ncep să te doară,
De teamă să nu-mbătrâneşti,
Rămâi tot cel care eşti -
Aceeaşi piatră de moară -
Când braţele-ncep să te doară!…

Iar când, cu ochii spre cer,
Te-ntrebi ce-ai putea să mai faci,
Ascultă, priveşte şi taci!…
Din braţe fă-ţi aripi de fier
Şi zboară cu ele spre cer!…

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons