duminică, decembrie 21

1989 ROMANIA

Aveam 2 ani si un pic, cand a inceput revolutia. Eram un strumf de om, cand romanii duceau lupte de strada pentru sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Ceausescu.

Despre Revolutia din Decembrie '89 s-au scris si s-au spus multe, probabil in egala masura adevaruri si neadevaruri. Cert este ca a avut de toate: momente sublime, eroi, calai, dintre care unii s-au transformat mai apoi in eroi, iar adevaratii eroi au fost uitati. A fost un lucru 100% romanesc, de altfel ca toate lucrurile ce se petrec in tara noastra.

Cati sunt romanii care atunci il dadeau jos, iar acum il vor inapoi?! Cu siguranta destui. Pana si eu, care nu fac politica si nici nu ma intereseaza aceasta scena a vietii sociale, tind sa le dau dreptate. Inainte de a fi dat jos de la conducere, Ceausescu reusise sa achite datoria externa estimata la 11 miliarde de dolari. Sunt bani! Inseamna mult si acum, daramite atunci. Cum a reusit sa faca un asemenea lucru?!

Cea mai mare parte a produselor agricole si industriale erau exportate, vandute la preturi scazute. In tara erau pastrate numai produse de calitate inferioara. Cine prindea un obiect refuzat la export se putea considera norocos...
S-a trecut la sistemul de vanzare pe baza de cartela. Au fost impuse ratii lunare. O persoana putea obtine pana la un kilogram de zahar, un kilogram de faina, doua de malai, jumatate de pachet de unt si 5 oua. Curentul electric era intrerupt sistematic in toata tara, chiar si in institutiile publice. Distributia de gaze naturale era oprita in timpul zilei.

Si iata ca printr-un tratament dus la limita suportabilului, in primavara lui '89, eram curati, fara nici o datorie. Se poate spune acelasi lucru si acum? Nu cred, nu se poate vorbi despre asta imediat din anul urmator caderii neamului Ceausescu. In 2008 datoria externa se ridica la circa 26 miliarde de euro !!!!! Lui Ceausescu i-au trebuit 6 ani ca sa o achite, Guvernului Boc cati ani i-ar lua?

Uite asa se face ca pe 24 decembrie 2008 se vor implini 19 ani de cand este proclamata victoria Revolutiei si uite asa, daca intrebi oameni simpli, fara studii, de pe strada daca ar vrea inapoi sistemul comunist raspunsul n-ar fi deloc suprinzator.

0 au avut ceva de zis:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons