sâmbătă, decembrie 27

By the way...

"Limpede nu vezi decat cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi vazut cu ochii."


MICUL PRINT - Antoine de Saint Exupery


Antoine de Saint Exupery facea o descriere dulce a discrepantei de intelegere dintre o persoana "matura" si un copil. El spune in "Micul print" ca persoanele mature isi pierd o anumita capacitate de a percepe lucrurile. La o varsta frageda a facut un desen cu un sarpe boa care inghitea un elefant.
Trecut de adolescenta povesteste cum incerca inca, atunci cand credea ca a intalnit persoane lucide, sa le arate desenul facut in tinerete, insa nici una nu reusea sa ghiceasca adevarata intentie a desenului. Astfel renunta sa mai vobeasca despre visurile copilariei ("serpii boa", "paduriile virgine" si "stelele de pe cer" sunt de fapt, in opinia mea, idealurile tineretii) si continua o discutie banala, simpla despre bridge, fotbal, golf, politica si cravate.
Maturii si-au pierdut o anumita inocenta, puritate sufleteasca si pentru ei este mai greu sa inteleaga lucruri care nu au nimic de a face cu ratiunea seaca.
Cum se intampla asta?
Exista un moment in viata fiecaruia dintre noi in care incepem sa ne dorim mai mult decat este necesar. Sustin ca in acel moment piere puterea inocentei.

Micul Print aminteste multe adevaruri simple, pe care noi adultii le-am uitat. Prin ochii acestuia, adultilor li se aduce aminte cum sunt privite lucrurile din punctul de vedere al unui copil, ceea ce reprezinta idei fundamentale ale conceptului de fiinta.

O poveste minunata, cu elemente de fantezie pentru copii si filosofie a omului. Copiii citesc aceasta carte ca pe o poveste. Adultii citesc printre randuri.


Am gasit aici cartea completa, cu tot cu desenele autorului. E o placere sa o citesti ori de cate ori simti nevoia sa vezi undeva mai departe de lungimea propriului nas. Si da, asa cum se spune, de fiecare data intelegi altceva si ti se pare mai frumos.

0 au avut ceva de zis:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons